Khosura: A Négy Misztérium Városa

52 oldal, háttér városi kalandokhoz.

Terméketlen sivatagok közepén áll Khosura, a négy misztérium városa. Khosura egyaránt szent hely Istár, Uthummaosz és Derceto kultusza számára; zarándokok keresik fel kegyhelyeiket a felszínen – és akik az istenek valódi titkait keresik, az Alváros rejtett járataiban, ahol a mendemondák szerint a negyedik misztérium fundamentumai is rejtőznek. A régi hitek mellett új vallások is eljutottak a puszták földjeire; istenek, akiknek követői pénzen vásárolták működésük és a hittérítés jogát. Ezt a szabadosságot a tradicionalista érdekcsoportok szentséggyalázásnak tekintik és a betolakodók kiűzését szorgalmazzák, de az arany mindeddig súlyosabb érvnek bizonyult szavaiknál.

Khosura a homályos múltban, Srabmár Nagykirály idején élte legdicsőbb korszakát. Tizenkét város omlott porrá és hamuvá bodorított szakállú katonái szandálja alatt, s mire fiai megörökölték a hátrahagyott birodalmat, nem volt ki fölött uralkodniuk. Ekkor jött el Vashanka, egy rabszolga leánya: és mint mondják, egy szál pendelyben menekült el a lovasok elől; és KROAX földjére ment és összecsapott a madáremberekkel; és egyesítette Ookant amazon törzseit; és mikor seregeivel visszatért, egy éhség és betegségek tizedelte várost talált szülőhelyén. Így múlott el Srabmár vérének uralma Khosurában, és így jöttek el Istár, a szerelem és háború istennőjének kegyesebb törvényei.

Az azóta eltelt évszázadokban számos úr és úrnő váltotta egymást; istenre jött isten, és a palota fölötti uralom Istárról Uthummaosz komor papjaira szállt. Khosura uralkodója immár hét évtizede a kortalan Pantózár papkirály, Uthummaosz Legfelsőbb Főpapja Fomalhaut világán és okkult misztériumok tudója, aki hatalmát egykor kíméletlen könyörtelenséggel, ma pedig súlyok és ellensúlyok körmönfont rendszerével tartja fenn. Vagyonának forrása, miként a városi kereskedőházaké, a só: a föld alatt fakadó sós vizű források elárasztották a szegényebb osztályok lakta régi Alsóvárost, de gazdaggá tették Khosurát. Vagyis ami Khosurából maradt: a tó szürke felszíne alatt még ott lapulnak a régi romok, ahogy az utcák alatt is az elmúlt korok termei és folyosói. A tó, amint az Alváros is, tilalmas terület. De mindig vannak, akik számára a tilalom nem akadály, hanem lehetőség, és az utóbbi időkben több csoport figyelme a föld mélye felé fordult. Bárki ereszkedjen le Khosura Alvárosának labirintusába: tudhatja, hogy nem ő az egyetlen.

Ez a kiadvány egy nagyváros komplex leírását kínálja a mesélőnek: törvényeivel, hagyományaival és rivális kultuszaival, kalandhelyszíneivel és persze a föld felszíne alatt lapuló Alváros szintjeivel. Egy olyan közeg, amelybe a mesélő beleillesztheti a saját kalandjait, vagy egyszerűen szabadon engedheti benne a játékos karaktereket, hagyva hogy a milliő belső logikája, konfliktusai maguktól fantasztikus összecsapásokhoz és sötét tervek beteljesüléséhez vezessenek.

Khosura: A Négy Misztérium Városa — letöltés (15,8 MB PDF)
Khosura: Térképmelléklet — letöltés (17,3 MB PDF)
Kommentek (LFG.HU)

3 Responses to “Khosura: A Négy Misztérium Városa”

  1. Katrafa:

    Mesés!

  2. Aer:

    Tetszik! (:

  3. elgabor:

    Köszönöm! :)

Hozzászól

You must be logged in to post a comment.