Kard és Mágia alapkönyvek

Lux Gábor

Kard és Mágia — fantasy szerepjáték: 68 oldal. Ez a füzet tartalmazza mindazokat a szabályokat és leírásokat, amelyek a játék elkezdéséhez szükségesek. A Kard és Mágia könnyen elsajátítható és egyszerűen kezelhető szabályokat ad a karakteralkotásra és a játék lebonyolítására, egyúttal pedig áttekintést nyújt a szerepjátékok lényegéről és a bennük előforduló fantasztikus világokról azoknak, akik csak most ismerkednének a hobbival; az anyag gyors megértését játékokból vett példák és rövid ismertetők segítik. A játék könnyen módosítható, ezért a háziszabályok bevezetése sem jelent gondot, és a rendszer számos saját készítésű vagy más forrásokból ismert fantasy világra adaptálható. A füzet végén található függelékek 226 papi, varázslói és illuzionista varázslat mellett Fomalhaut, egy klasszikus kalandozásra szabott, excentrikus és dekadens sword&sorcery világ rövid leírását is tartalmazzák.
Kard és Mágia — letöltés (3,5 MB PDF)

Szörnyek és Kincsek: 64 oldal. Ez a mesélők számára készült kiadvány két részből áll. Az első rész 80 szörny és több variáns statisztikáit és rövid leírását tartalmazza az alakváltótól a zselatinkockáig, az emberevő óriásbékáktól Yuun elátkozott lovagjaiig. A szörnyek, valamint a külön fejezetben tárgyalt tipikus nemjátékos karakterek (katonák, rablók, ősemberek és mások) mellett a vadonban, a tengereken és bűnös metropoliszok hátsó utcáiban használható véletlen találkozási táblázatok segítik a mesélőt. A füzet által használt egyszerűsített statisztikák könnyen használhatók, és több ismertetett módszerrel testre szabhatók. A második rész – a véletlenszerű kincseket, karavánok áruit és műkincseket generáló táblázatok mellett – 210 fantasztikus tárgyról közöl leírást. Mire való Tyr Wulos kardja és mi vár arra, aki magára veszi az alvilágba utazás amulettjét? Nos, a Szörnyek és Kincsekből ez is kiderül. A gyűjtemény a mágia eszközein kívül a tudomány és technika csodáiból is ízelítőt ad: megtalálható itt a lézerfegyverek és más futurisztikus gyilkoló eszközök ismertetése, valamint a történelemelőtti civilizációk pár elfelejtett, gyakran veszedelmes technológiai relikviája.
Szörnyek és Kincsek — letöltés (1,9 MB PDF)

Mesélői Irányelvek: 60 oldal. A Kard és Mágia harmadik füzete mesélőknek szánt útmutató, és talán az első hazai munka, amely az alapoktól kiindulva, részletes képet adva tárgyalja a mesélés kérdéseit. A füzet elsősorban nem új szabályokat tartalmaz (bár segítséget nyújt az alapkönyv szabályainak értelmezéséhez, esetleg módosításához): fő feladata gondolati kereteket és egyszerűen követhető, praktikus eljárásokat adni a mesélő kezébe – játékvezetésre, kalandok megtervezésére és fantasztikus világok kidolgozására. A Mesélői Irányelvek egyben bevallottan figyelemfelkeltő anyag is, amely megkísérel új fényben láttatni a hazai szerepjátékos életben kevésbé, vagy félreismert tradicionális kalandformákat, játékstílusokat és filozófiákat. A függelékek vázlatos segítséget nyújtanak olyan kampányok levezetéséhez, ahol a karakterek egy település vagy kisebb birodalom urai, valamint kalandírás során használható, ötletadásra szolgáló véletlen táblázatokkal, kidolgozható kalandötletekkel segítik a megfáradt mesélő munkáját.
Mesélői Irányelvek — letöltés (1,6 MB PDF)

Segédanyagok:
Kétféle karakterlap és üres hextérkép (illetve ugyanez az AutoREALM ingyenes térképkészítő program formátumában).
Segédanyagok — letöltés (430 KB ZIP)
Karakterlap — Hysteria (40 KB PDF)
Patkányfogó — 12 oldalas bevezető kaland kezdő játékosoknak.
Kommentek — LFG.HU
Fórum — LFG.HU

4 Responses to “Kard és Mágia alapkönyvek”

 1. Sigmoid (Lepus @ rpg.hu):

  Fantasztikus. :)
  Viszont egy dolog szúrta a szemem, annak ellenére hogy a játék bevallottan nem törekszik realizmusra… A légicápa ha gyúlékony, akkor nem hélium, hanem HIDROGÉNtartalmú lehet, mert a hélium nemesgáz létére éghetetlen. Ezzel szemben a hidrogén… XD

 2. elGabor:

  UPDATE: A szabálykönyvben frissítettem két bekezdést:
  1) a “Képzettségek” alfejezetbe beillesztettem egy részt a kezdetben kapott képzettségek számáról, erről ugyanis csak itt-ott voltak elejtett utalások.
  2) a varázskönyvek leírásánál nem volt egyértelmű, hogy hány varázslatot kap egy harmadik szinten kezdő varázsló vagy illuzionista karakter. Korrigáltam.
  Egyik frissítés sem érint lényegi szabályokat; azokon a közös alapok megtartása érdekében a jövőben sem kívánok változtatni. Ha további értelemzavaró hibák kerülnek elő, természetesen javítom őket.

  Lepus: régen volt az a kémiaóra… :)

 3. iprunner:

  Nem elérhető egyik pdf sem (404). Tudnátok javítani a linkeket?

 4. elGabor:

  Bocs, egy általános, az egész LFG-t érintő hiba volt. Korrigálva!

Hozzászól

You must be logged in to post a comment.